Antalya’da 136 Bin 946 Yerleşik Yabancı Yaşıyor

Gerek tatil, gerek iş, gerekse okul için geldiği Antalya’nın cazibesine kapılanlar ayrılamıyor, düzenli hayata geçmeyi tercih ediyor. Pandemi döneminde salgında kente yerleşen yabancıların sayısı daha artış olduğu belirtildi.

Her yıl 16 milyon yabancı , 4,5 milyon yerleşik turistin tatil yaptığı Türkiye turizminin başkenti Antalya doğal güzelliği, klima iklim yapısı, biyolojik çeşitliliği , endemik bitki türü zenginliği ve arkeolojik varlık zenginliğiyle yerleşik yabancıların da yerleştiği bir turizm şehri. Dünyanın dört bir yanından turist çeken Antalya, 100’den fazla ülkeden gelenlerin ikinci adresi haline oldu. Gerek tatil, gerek iş, gerekse okul için geldiği Antalya’nın cazibesine kapılanlar ayrılamıyor, düzenli hayata geçmeyi tercih ediyor. Pandemi döneminde salgında kente yerleşen yabancıların sayısı daha artış olduğu belirtildi.

Türkiye İstatistik Kurumu’ndan alınan bilgiye göre , 2021’de Antalya’nın nüfusu 2 milyon 619 bin 832 olarak kayıtlara geçti.

2020’de 94 bin 294 yabancının yaşadığı kentte, geçen yıl bu rakam yüzde 45,2 artarak 136 bin 946’ya ulaştı. Rusya’dan İngiltere’ye, Almanya’dan Kazakistan’a, Hollanda’dan Afganistan’a, Endonezya’dan ABD’ye, Japonya’dan Malezya’ya, İsveç’ten Norveç’e farklı ülkelerden insanların yaşadığı kentte, yabancı nüfus giderek artıyor. Yabancı nüfusun 55 bin 726’sını erkekler oluşturuyor.

Yerleşimde Ruslar ilk sırada
Kentteki yabancı uyruklu nüfusun en fazla olduğu ülkelerin başında ise Rusya geliyor. Tatil için Türkiye’yi ve Antalya’yı tercih eden Ruslar, yerleşmek için de rotalarını kente çeviriyor.

Antalya’yı ikinci evleri gibi gören 29 bin 691 Rus, hayatını burada sürdürüyor. Rusları ise 18 bin 214 kişi ile Kazakistan takip ediyor. 11 bin 620 nüfusla İran üçüncü, 11 bin 328 kişiyle Almanlar dördüncü ve 9 bin 331 kişiyle de Kırgızlar beşinci sırada yer alıyor.

Yabancı nüfusun büyük bir bölümü ise Alanya’da yaşıyor. Alanya’nın nüfusunun neredeyse yüzde 10’un yerleşik yabancılar oluşturuyor. Alanya’yı ise Muratpaşa ile Konyaaltı ilçeleri takip ediyor.

Yabancılara gayrimenkul satışlarına göre de Antalya, İstanbul’dan sonra en fazla ikinci kent konumunda bulunuyor.

‘SALGIN ANTALYA’YI DAHA CAZİP HALE GETİRDİ’
Rus Mobaly Turizm Seyahat Acentesi Sahibi Andrey Baranov, 17 yıl önce tatile geldiği Alanya’ya iki yıl sonra Alanya’ya yerleşme kararı verdiğini söyledi. Rus Andrey Baranov, şu bilgileri verdi: ” Pandemi de salgın döneminde Antalya, Ruslar için daha cazip hale geldi. Hava, deniz sıcak, her mevsim ev dışına çıkabiliyoruz. Ayrıca taze meyve ve sebzelere ulaşım daha kolay. Covid 19 döneminde vücut direncini güçlendirmek için C vitami olarak Antalya’da portakal, mandalin, limon, kivi, Greyfurt ,Ejder meyvesi, çilek gibi vitamin deposu meyvelere çok rahat ulaşıyoruz.” dedi.

Kendilerini Antalya’da yabancı gibi hissetmediklerini belirten Baranov, Türk dostlarımla çok iyi anlaştıklarını kaydetti. Ayrıca Antalya’da Ruslardan en fazla Ukraynalı, Kazak bulunduğu aktaran Rus turizmci şu bilgileri kaydetti: “Ruslar gibi yaşıyor gibiyiz. Çok fazla Rusça konuşan var. Ruslar, Ukraynalılar, Kazaklar arasında herhangi bir kavga yok, rahat bir şekilde yaşıyoruz.”
Abdurrahman Büyükkeskin

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
0Shares

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

%d blogcu bunu beğendi: