Cep Uygulamasından Tarihi Naras Köprüsü’de Nasibini Aldı
ATVQuad ve jeep safari turları ile ziyaret ettikten sonra turistlerin toplu hatıra fotoğrafı çektirdiği Roma döneminin önemli köprülerinden tarihi Naras Köprüsüne araç ve bisiklet girişleri yasaklandı.
Manavgat/Antalya – 300 bin yatak kapasitesi ile konaklamada Türkiye tatile gelen yabancı turisti misafir ettiği Antalya Manavgat-Side destinasyonunun deni, kum ve güneş turizmi konsepti dışında en önemli zenginliği tarihi, kültürel ve arkeolojik varlıkları. Bunlardan biri de Manavgat Şelalesi – Oymapınar ile Manavgat Barajları arası yol ve dağ bisikleti turlarıdır.
ATVQuad ve jeep safari turları ile ziyaret ettikten sonra turistlerin toplu hatıra fotoğrafı çektirdiği Roma döneminin önemli köprülerinden tarihi Naras Köprüsüne araç ve bisiklet girişleri yasaklandı. Girişin yasaklanma şekli iki büyük beton konularak çoğu illere girişlerde oluşturulan polis kontrol noktalarında yapılan polis cevi kontrol noktası gibi olması ise turist taşıyan turlar tarafından tepki çekti.
Akdeniz Üniversitesi Manavgat Meslek Yüksek okulu(MYO) Müdürü Doç.Dr. Fatih Uslu, çocukluğu ve gençliği Naras Çayı etrafında geçmiş biri olarak tarihi Naras Köprü’nün üzerinden taşıt geçmemesi için böyle bir uygulamaya gidilmesinden derin üzüntü duyduğunu söyledi.
Tarihi Köprünün korunması ve gelecek nesillere aktarılması için Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunun 12.03. 202o tarih ve 106 03 kurul gereği tarihi Naras Köprüsü’nün trafiğe kapatılması kararının olumlu bulmalarına karşı köprü önüne polis kontrol noktalarında olduğu gibi girişin betonarme cep yapılarak kapatılmasını hiç şık ve estetik bulmadığını söyledi.
Doç.Dr. Fatih Uslu, ” Tarihi bir yapının üstünün trafiğe kapatılma şekli böyle bir uygulama ile olmamalıydı. Tarihi köprünün girişine iki büyük blok hazır beton koymak aynı zamanda bizim tarihi ve kültürel varlıkları koruma biçimimiz hakkında da ipucu veriyor. Buraya köprünün girişine araç trafiğe kapalı olduğunu gösteren çok şık trafiğe kapalıdır apartları konulabilirdi Ayrıca çok sayıda turist Oymapınar, Lyrbe Antik Kent ile Green Kanyon ve Manavgat Şelalesi ziyaretleri konrası köprü üzerinde hatıra fotoğrafı çektiriyordu. Acilen turistlerin köprüde hatıra fotoğrafı çektirmek için bir alan oluşturulmalı. ‘ dedi.
Kangal Turizm Seyahat Acentesi İşletme Sorumlusu Mehmet Elbudak, bir kurul karanın Ortadoğu tipi polisiye tedbirleri tipi önlemlerle uygulanmaya konması Türkiye turizmi açısından üzüntü verici bir durumun olduğunu kaydetti. Mısır Kültür Bakanlığı’nın Kral mumyalarının taşınmasında 10 milyon dolar harcadığına dikkat çeken Mehmet Elbudak, ” Bu tür üçüncü dünya ülkeleri uygulama yöntemleri ile ülkemizde ve bölgemiz Antalya’da son 5 yıl içinde Avrupalı genç ve entelektüel turistlerin kültür, tarih ve arkeolojik varlıkları tanıma turlarına ilgisi yüzde 60 azaldı. Böyle bir uygulamada hiç bir turist tarihi Naras Köprüsü üzerinde ve yanında hatıra fotoğrafı çekmez.”
Abdurrahman Büyükkeskin