Dünyanın En Güzel 7 Tapınağı Anketle Belirlendi
Quora anket sitesine başvurularak “Dünyanın en güzel tapınağı hangisidir?” sorusu soruldu. İşte gelen yanıtlar…
Muhteşem mimarileri, devasa boyutları ile bu tapınaklar dünyanın en güzel yapıları arasında değerlendiriliyor ve her yerden ziyaretçi çekiyor. Bunları belirlemek için Quora anket sitesine başvurularak “Dünyanın en güzel tapınağı hangisidir?” sorusu soruldu. İşte gelen yanıtlar…
BRIHADEESWARAR TAPıNAĞı / HINDISTAN
Yerel olarak “Büyük Tapınak” adıyla anılan bu dev granit Hindu tapınağı Tamil Nadu eyaletinde bulunuyor. 1010’da, Hindistan’ın en büyük liderlerinden biri olarak bilinen 1. Raja Raja Chola tarafından yaptırılmış.
Tapınağın tepesinde bulunan 70 ton ağırlığındaki tek parça granitin 60 km uzaktaki en yakın ocaktan oraya nasıl taşındığı hala bilinmiyor. Tapınağın girişinde yine tek parça kayadan oyma Hindu tanrısı Şiva’nın 20 tonluk boğa heykeli Nandi bulunuyor. Tapınak 320 bin metrekarelik bir alan üzerinde kurulu.
KUBBET-ÜS SAHRA / KUDÜS
Kudüs’teki Tapınak Tepesi üzerinde 7. yüzyılda kurulan Kubbet-üs Sahra dünyanın en tanınmış tapınaklarından biridir. Göz alıcı kubbesi, 1990’larda 80 kg altınla kaplandı. Sekizgen yapısı ve renkli mozaiklerinin Bizans kilise ve şapellerinden esinlendiği sanılıyor.k
Tapınağın Emeviler döneminde inşa edilen temel taşı hemMüslümanlarhem deYahudilertarafından kutsal kabul ediliyor. Adem, İbrahim ve Nuh gibi dini liderlerin burayı kurban yeri olarak kullandığına inanılıyor. Yahudiler dünyanın ilk bu noktada yaratıldığına inanırken, Müslümanlar da Muhammed peygamberin Mekke’den Kudüs’e yaptığı yolculukta burada konakladığına inanıyor.
SHWEDAGON PAGODA / MYANMAR
Efsaneye göre 2500 yıl önce Buda ile tanışan iki kardeş tarafından kurulan bu Budist tapınağın 6-10. yüzyıllar arasında yapıldığına inanıyor tarihçiler.
Tapınağın içinde saygı gereği tam bir sessizlik hakimdir. Altınla kaplı olan tapınağın bakımı için ülkenin her tarafından altın bağışı yapılır. Kubbesinin ucu 5000 elmas, 2000 yakutla kaplıdır. En uçta ise 76 karatlık bir elmas vardır.
AZIZ PETRUS BAZILIKASı / VATIKAN
Dünyanın en büyük kiliselerinden biri olan bazilika, Rönesans mimarisinin de önemli örneklerinden biridir. Michelangelo ve Donato Bramante gibi ünlü kişiler tarafından tasarımı yapılan kilise aslında Roma İmparatorluğu döneminden beri yerindedir, ancak bugünkü hali 1626’da tamamlanmıştır. 130 metre ile dünyanın en yüksek kubbesine sahiptir.
NILÜFER TAPıNAĞı / HINDISTAN
Yeni Delhi’deki bu tapınak 1986’da inşa edilmiştir. Yapısı nilüfer çiçeğini andırır. Mimari dalında birçok ödül almıştır. Beyaz mermerden yapılma tapınak 2500 kişilik kapasiteye sahiptir. Yıllık ziyaretçi sayısı, ünlü Tac Mahal’i bile aşmıştır.
NASıR EL-MÜLK CAMII / İRAN
1888’de Şiraz’da inşa edilen bu cami, içindeki pembe çinilerden dolayı “Pembe Cami” olarak da anılır.
Tam bir renk cümbüşü olan caminin pencereleri renkli camlarla, yerler İran halılarıyla, duvarlar geometrik desenlerle kaplıdır.
PARO TAKSTANG MANASTıRı / BUTAN
Paro Vaidisi’nden 3800 metre yüksekte bir dağ üzerinde kurulu manastıra “Kaplan Yuvası” adı verilmiştir. Manastıra zorlu bir tırmanışın ardından sizi karşılayan manzara büyüleyicidir.
Himalaya Budistlerinin bu kutsal tapınağı 1692’de inşa edilmiştir. Butan’a Budizmi getiren alimin burada üç yıl meditasyon yaptığına inanıldığı için tapınak için bu noktanın seçildiği anlatılır.