Filistin, Expo 2020’de Ekonomi ve Turizmde Canlanmayı Umuyor
İsrail işgali nedeniyle Filistinliler karşılaştıkları zorluklara ve kısıtlamalara rağmen bu ilginin turizm ve ekonomik fırsatlara dönüştürülmesini umuyor.
Expo 2020 Dubai’de, Filistin “eski binalara sahip derinden tarihi bir arazi” olarak nitelendirerek, “gelişmekte olan turizminin yanı sıra yoğun bir üretim sektörüne sahip olduğunu ve birçok yatırım fırsatı olduğu” şeklinde tanıttı.
Filistin pavyonunda oluşan kuyruklar göz önüne alındığında, organizatörler, fuarlarda fazla yer almayan veya adı geçmeyen Filistin’in İsrail işgali nedeniyle Filistinlilerin karşılaştığı zorluklara, kısıtlamalara rağmen bu ilginin turizm ve ekonomik fırsatlara dönüştürülmesini umuyor.
Lübnan, Expo 2020 aracılığıyla ekonomik canlanma istiyor
İsrail devleti, 1948’de, 750.000’den fazla insanın zorla sürgün edildiği Filistin’in etnik temizliğini gerektiren şiddetli bir süreçte ortaya çıktı. Savaş sona erdiğinde, İsrail güçleri tarihi Filistin’in yaklaşık yüzde 78’ini kontrol etti ve kalan topraklar Mısır ve Ürdün yönetimine girdi.
Ziyaretçiler Filistin’deki tarihi yerlere bakıyorlar
“Naksa” olarak bilinen 1967 savaşında İsrail, Doğu Kudüs, Batı Şeria, Gazze Şeridi’nin kalan Filistin topraklarını işgal etti ve bugüne kadar işgal etmeye devam ediyor. Ayrıca Mısır ve Suriye’den ek topraklarını da işgal etti. O zamana kadar İsrail 430.000 Filistinliyi daha evlerinden çıkarmış ve kendi topraklarının üç katından fazlasını ele geçirmişti.
Filistin pavyonunun medya irtibat görevlisi Raseel Amr Al Jazeera’ya “Bu pavyondaki sloganımız ‘geçmiş, şimdi ve gelecek” dedi. “İşgal, başarılı olmamızı ve çok şey başarmamızı engellemiyor. İşgale rağmen birçok başarı hikayemiz var ve bu da bizi aşmaktan ve öteye geçmekten alıkoymadığını gösteriyor” dedi.
Amr, şunları anlattı: “Bu pavyon aracılığıyla Filistin’deki medeniyeti öne çıkarmaya çalışıyoruz. Ekonomik yönü tanıtmak, Expo aracılığıyla yeni fırsatlar elde edip edemeyeceğimizi görmek ve Filistin’in turizm için de bir yer olduğunu vurgulamak bizim için çok önemli çünkü insanlar bunu bilmiyor. Turistik yerlerimiz, arkeolojik alanlarımız olduğunu ve insanların inanç turizmi için geldiği bir yer olduğunu göstermek istiyoruz. Filistin’in birçok insanın farkında olmadığı olumlu yanını göstermek istiyoruz.”
Ziyaretçilere Filistin’in sanal bir mutfak deneyimi sunuluyor
Kasım ayında yayınlanan bir raporda Birleşmiş Milletler, “Filistin’deki ‘korkunç’ ekonomik ve mali durumun entegre bir yanıt gerektirdiği” ve “Batı Şeria’da yıllarca süren ekonomik durgunluğun ardından 2020’de kişi başına düşen GSYİH’de keskin bir düşüş yaşandığı” konusunda uyardı.
Raporda, “Ekonomi, Gazze Şeridi’nde, özellikle kadınlar arasında, sürekli yüksek işsizlik oranıyla, onlarca yıllık düşüşünü sürdürüyor” denildi.
BM Ortadoğu Barış Süreci özel koordinatörü Tor Wennesland, “Filistin Yönetimi’nin ekonomiye ve Filistin halkına kritik yatırımlar yapmak şöyle dursun, asgari harcamalarını karşılaması giderek zorlaşıyor” dedi.
Mescid-i Aksa ve Kutsal Kabir Kilisesi’nde VR turu yapılıyor.
Raporda ayrıca, krize katkıda bulunan bir unsur olarak uzun süredir devam eden kamu fonu sıkıntısına atıfta bulunuluyor ve İsrail’in “Hükümetin tek taraflı olarak Filistinlilerin ödediği miktarı tutsaklarına, mahkumlarına eşitlediği sözde tasfiye gelirlerinin bir kısmını kesmeye ve elinde tutmaya devam ettiğini” ekledi. aileleri veya saldırılar sırasında ölen veya yaralananların aileleri”.
Bir İnsan Hakları İzleme Örgütü raporu, İsrail’in Filistin’i işgalini karakterize eden en az beş “uluslararası insan hakları hukuku ve insancıl hukuk ihlali” kategorisini gruplandırdı: yasadışı öldürmeler, istismara dayalı gözaltı, Gazze Şeridi’nin ablukası ve Filistin hareketi üzerindeki kısıtlamalar, yerleşimler ve Filistinlileri dezavantajlı kılan ayrımcı politikalar.
Expo 2020 Dubai’deki pavyonda Filistin’ beş duyu aracılığıyla tanıtılıyor. Ziyaretçileri devletin sunduğu şeyleri görerek, duyarak, dokunarak, koklayarak ve tadarak bir toprak yolculuğuna çıkarıyor. Tarihi mekanların videoları, bir camiden ezan, bir kilise çanı, Kubbet-üs Sahra’dan bir kaya parçası, zeytin aroması, dini mekanlarda sanal gerçeklik (VR) turu ve sanal otantik mutfaklar ve göz atabileceğiniz menüler içeren bir yemek masası yer alıyor.
Filistin’de sunulan yiyecek türlerinin görüntülerinde gezinme Amr, “Ziyaretçiler Filistin’in de böyle bölgelerinin var olduğunu görünce şaşırıyorlar. Stereotipi kırmaya çalışıyoruz. Burada tamamı Filistin’de yapılan eşyaların bulunduğu bir dükkanımız var. Orada çalışan personelin Beytüllahim’de bir mağazası var ve Filistin ürünlerini ve mallarını tanıtmak için buraya geldiler” dedi.
Amr, yerinde işgale atıfta bulunulmasına rağmen, amacın devletin başarısını ve fırsatlarını “gündelik hayata ve insanların hayatlarını nasıl sürdürdüklerine odaklanan olumlu bir imaj aracılığıyla” desteklemek olduğunu da sözlerine ekledi
Amr. “Filistin’e Dokunma’da, 1948’de birçok Filistinli ailenin işgal tarafından evlerini terk etmeye zorlandığı ve bu anahtarları evlerini kilitlemek için kullandıkları orijinal bir anahtar olan Dönüş Anahtarı var. Buna Dönüş Anahtarı diyoruz çünkü bir gün geri dönüp bu anahtarları kullanacağımızı umuyoruz.Koku Filistin bölgesinde şehitleri anıyoruz. Filistin’in böyle olduğunu kabul ediyoruz ama aynı zamanda bundan daha fazlası ve biz de bunu teşvik etmeye çalışıyoruz” diye ekledi
Filistin pavyonundaki koku bölümü
Ölü Deniz tuzu sergileniyor