Manavgat Umutla Alman Turistleri Bekliyor
Turizm sezonun temmuz ayına sarkması umudunu sezona bağlayan dükkan kiralama ve hazırlıklarını ona göre yapan esnaflar bankalardan çektikleri kredi borçlarını nasıl ödeyeceğim diye kara kara düşünüyor.
Antalya’da turizm sezonunun 20 Nisan’da nisan başlaması umut edilirken dünyayı etkisi altına alan ölümcül Karona virüsü(Covıd 19) korunma tedbirleri kapsamında dünyada 40 ülkeye kapılarını kapayınca Manavgat’ta Alman turist hareketliliğiyle geçimini sağlayan restoran işletmecileri ve sabit ve seyyar pazarcı esnafı zor durumda kaldı. Turizm sezonun temmuz ayına sarkması umudunu sezona bağlayan dükkan kiralama ve hazırlıklarını ona göre yapan esnaflar bankalardan çektikleri kredi borçlarını nasıl ödeceğim diye kara kara düşünüyor. Manavgat Sabit ve Seyyar Pazarcılar Odası Başkanı Sami Dursun Doğan, Covıd 19’un bu sene en fazla Manavgat’ta pazarcı esnafını vurduğunu söyledi. Manavgat’ın merkezde bulunan esnaf ile sabitt seyyar tüm esnafının gelirinin ‘turizm” olduğunu turizm olmayınca ekonomik canlılık bakımından tüm çarkların durduğunu söyledi. Turizmcilerin ölü sezon dediği kış döneminde turist azlığından esnafın turistik pazarlarda sefgi açmadığına dikkat çeken Doğan, ” Kışın sergi açıp ta şiftah yapamadan sergisini kapatan esnafımız vardı. Covıd 19 korunma tedbirleri kapsamında 20 Mart’ta sonra turist olmayınca esnaf turistik pazarlarda segi açmadı. Manavgat’ta esnaf çok zor durumda. Manavgat’ta tüm pazarlar Alman turistlere göre dizaynlı. Umudumuz o ki temmuz ayı içinde beklediğimi Alman turist canlılığı oluşur. Esnafın yüzünü güldürecek millet dünyada en fazla tatil yapan ve tatil süresince alışveriş yaparak para harcayan Almanlar. Bölgemizde Almanların 35 yıldır düzenli tatil yapmaya bağlı turistik pazarlarda alışveriş yapma geleneği var. ” diye konuştu.
Manavgat Ticaret ve Sanayi Odası(MATSO) Başkanı Ahmet Boztaş, Manavgat’ın her şeyinin ” turizm ” endeksli olduğunu, turizm olmayınca çarkların durduğunu söyledi. Turizm başat sektörün turizm olduğunu, turizmden sonra tarım ve narenciye olduğunu, bölgede tarım ve narenciye ve örtüaltü meyve ve sebze yetiştiriciliğinin de ” turizmden beslendiğini ” turizm olmayınca Manavgat’ta ekonomik canlılığın durduğunu kaydetti. Boztaş, ” 300 bin yatak kapasiteli Manavgat’ta turizm her şey. Mesala Manavgat’ta oteller yıllık 5 milyon kilo salatalık tüketiyor. 16 milyon kilo kavun ve karpuz ile 6 milyon kilo portakal, limon ve mandalina tüketiyor. 8 milyon kilo domates, 5 milyon kilo balık tüketiliyor. 100 milyon adet yumurta , 13,5 milyon ton süt ve yoğurt, 5 milyon kilo peynir tüketiyor. Tarımda, narenciye ve örtüaltı sebze ve meyve üretimide ” turizmden ” besleniyor. Turizm olmazsa olmazımız.” diye konuştu.
Manavgat Kapalı Çarşı’da restoran işletmeciliği yapan Mehmet-Hacı Çayır kardeşler, 14 Mart’ta turistler ülkelerine dönünce kapalı çarşının gerçek anlamda kapalı bir çarşıya döndüğünü söyledi. 30 yıldır Manavgat’ta geçimlerini turizme bağlı restoran işletmeciliği yaparak kazandıklarını belirten Hacı Çayır, ”2,5 Manavgat turist olmayınca ve Covıd 19 tedbirleri kapsamında ” ıssız bir turizmşehrine’ döndü. Virüs tedbirleri kapsamında paket servisi dışında hiç bir iş yapamıyoruz. Turist olmayınca paket servisine talep olmuyor. Mesala hiç kimse kolay kolay paket servisiyle bir Adala kebap, İskender Kebap, Ali Nazik’ yemiyor. Bu lezzetler sıcağı sıcağına masada yenilen lezzet. Sezonun bir an önce açılmasını istiyoruz. Kardeşimle birlikte 2 işletmede 20 personel çalışıyor. 30 yıl içinde tatil vesilesiyle restoranda tanıştığımız bin 500 Alman misafirimize posta ve elektronik posta ile sizi çok özledik Manavgat’a bekliyoruz mesajı göndrdik. Alman dostlarımız Covıd 19 yasakları kalkınca Antalya Manavgat’a tatile gelmek istediklerini söylüyor. Yasak kalkınca bölgemizde Alman turist canlılığı oluşacağına inanıyorum. Biz restoran işletmecileri olarak Covıd 19 tedbirleri kapsamında Alman misafirlerimizi en sağlıklı ve hijyen şekilde ağırlamaya hazırız.” ifadesinde bulundu.
ABDURRAHMAN BÜYÜKKESKIN