SEÇİMİN ARDINDAN
Ülkemizin kaderini belirleyen bir seçimi daha geride bıraktık. Seçim propaganda döneminde siyasi parti temsilcileri iki aylık bir süreçte gece gündüz demeden çalışmalarını sürdürdü. Sürecin sevindirici tarafı Diyarbakır’ın Suruç ilçesinde yaşanan üzücü olayın dışında başka da göze görünen bir olayın olmamasıydı.
Seçim sürecini takip ederken mitinglerde yapılan konuşma ve hareketlere, sosyal medya paylaşımlarına bazen güldük bazen de üzüldük kırıcı paylaşımlara, fakat iyisi ile kötüsü ile yirmi dört haziranı da geride bıraktık.
Şimdi gelelim seçim sonuçlarına ve analizine…
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın oyu yüzde 52,5 olurken Cumhur İttifakı’nın toplam oyu yüzde 53,5 gösteriyor. Bu da Milletvekilliği seçiminde İttifaka oy verirken Cumhurbaşkanlığında Erdoğan’a oy vermeyen yaklaşık yüzde bir gibi bir seçmeni gösteriyor.
Cumhuriyet Halk Partisi’nin adayı Muharrem İnce’ye partililer yüzde 30, 7 oy verirken, kendi partisi CHP ye yüzde 22,6 oy veriyor. Aradaki yaklaşık yüzde 8 lik seçmenin Milletvekili seçiminde HDP ve İyi Parti’ye kaydığını görüyoruz bu da önümüzdeki günlerde CHP’nin içinde kazanların kaynamaya başlayacağını gösteriyor.
İyi Parti’nin Cumhurbaşkanı adayı Meral Akşener yüzde 7,3 oy alırken partisi yüzde 10 a yakın oy alıyor. Bu da Milletvekilliği seçiminde CHP’den yaklaşık Yüzde 3 gibi bir oyun iyi Parti’ye kaydığını gösteriyor
HDP’nin Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş yüzde 8,3 oy alırken partisi yüzde 11,7 civarında oy aldı Bu da Milletvekilliği seçiminde CHP’den yaklaşık Yüzde 3,4 gibi bir oyun iyi Parti’ye kaydığını gösteriyor.
Saadet Partisi Cumhurbaşkanı adayı Temel Karamollaoğlu yüzde 0,89 oy alırken partisi yüzde 1,35 oy aldı. Bu da Saadet Partisi tabanının Temel Karamollaoğlu’nu desteklemediğini gösteriyor. Cumhurbaşkanlığı oylamasında Muharrem İnce’yi destekleyip te Milletvekili seçiminde CHP ye oy vermeyen yaklaşık yüzde 8 lik bir seçmen var bu seçmenleri dağıttığımız zaman %3,4’ü HDP, %3 de İyi Parti’ye gittiğini görebiliyoruz.
Kalan %1,6 lık oyun bir kısmının Saadet Partisi’ne bir kısmının da Ak Parti’ye gittiğini görebiliyoruz.
Seçim sonucunu yorumlarsak eğer, Saadet Partili seçmen zıt kutupta bulunan CHP ile yapılan ittifakı içine sindirememiş, Güneydoğulu Seçmen pkk korkusunu hala üzerinden atamamış, İyi Partili seçmem umduğunu bulamamış,CHP li seçmen Ak Partiyi yıkmak içi her şeyi mübah görmüş, MHP li seçmen “Söz konusu Vatansa gerisi teferruat” demiş, Ak Partili seçmen ise MHP’den İyi Parti’ye giden oyları tamamlayarak vefa borcunu ödemiş görünüyor…
CHP nin desteği ile HDP nin barajı aşması, Ak Parti’nin milletvekili sayısını 300 ün altına düşürmüş görünüyor. Bu da gösteriyor ki Ak Parti ve MHP İttifakı Mecliste devam edecektir.
Sonuçların Konyamıza, Ülkemize ve Türk İslam Dünyasına hayırlar getirmesini dilerim.